Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΠΑΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

¨Οταν ήμουν μικρός, θυμάμαι, στα ζαχαροπλαστεία υπήρχε μια πάστα που λεγόταν Balcanic - Μπαλκανίκ (δεν είναι πλάκα). Αυτή λοιπόν ήταν ένα κράμα από διάφορες γεύσεις, σοκολατίνας, άσπρης, λεμονάτης κλπ. (Μάλλον έβαζαν ότι περίσσευε από επιστροφές, μπαγιάτικα κλπ. Και δεν υπήρχε και ο Ευαγγελάτος να το αποκαλύψει).
Αυτή η μίξη που τότε μού έκανε ιδαίτερη εντύπωση, και μου άρεσε πολύ, χαρακτηρίζει τελικά την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας. Δεν ξέρω αν θα ήταν καλύτερο να τα βρούμε όλοι οι Βαλκάνιοι να κάνουμε μια συμφωνία μεταξύ μας, σταματώντας τις γκρίνιες και τις διαμάχες, θα κάναμε μια μικρή άτυπη ίσως Ε.Ε. (Βαλκανική Ενωση για την περίπτωση) και θα αποτελούσαμε ένα ιδαίτερα δυναμικό σύνολο στην περιοχή αυτή που σίγουρα θα έδινε ωφέλη και ανάπτυξη σε όλα τα μέρη, κρατώντας φυσικά ο καθένας τα έθιμα τις συνήθειες του κλπ., που άλλωστε πολλά είναι κοινά. Ολα τα άλλα, για σύμβολα, κόκκαλα, λαοσυνάξεις και προγόνους είναι βέβαια σημαντικά και κυριαρχούν στο συναίσθημα, και την αγάπη για την πατρίδα, περιπλέκουν όμως το πρόβλημα, δημιουργώντας φανατισμό και μισαλλοδοξία.
Και όλοι ξέρουμε πως σε μια καταστροφή, φυσική ή από ατύχμα, κανείς δεν θα αρνηθεί την βοήθεια από γείτονες-διασώστες είτε αυτοί είναι σκοπιανοί, είτε βούλγαροι, τούρκοι κλπ.(*) (Το ζήσαμε το 1999).

Και μαυτό το …εμπνευσμένο λογίδριο σας χαιρετώ και εύχομαι σε όλους καλό σαββατοκύριακο.

(*) Τώρα που έγιναν αυτές οι εκρήξεις στην Αλβανία είδαμε ότι πολλοί τραυματίες μεταφέρθηκαν σε Ελληνικά Νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: